Қуат

Майонез

Француз шыққанына және аты-жөніне қарамастан, майонез ұзақ уақыттан бері ресейлік соус деп саналады. Өлмейтін салат «Оливье» және ет «француз тілінде» құрамында осы май сорпасы ингредиенттер тізімінде болуы керек.

Салауатты өмір сүру салтының тарапкерлері калориялар үшін майонезді ұрып-соғып, тығыз тағамдарды жақсы көретіндер оны барлық ыдыстарға қосады. Майонездің пайдасы мен зияны қандай?

Нағыз майонез

Бұл майонез бастапқыда Еуропаның оңтүстігінен суық тұзды, ол зәйтүн майы, жұмыртқаның сарысы, лимон шырыны, қант, тұз және қыша.

Бұл өнімнің май мөлшері 80 пайызға жетуі мүмкін, ал 100 г энергияның құны 800 ккал-ға дейін жетуі мүмкін.

Осы атаумен өндірілген өнеркәсіптік тұздықтар бастапқы Майонез соусымен өте алыс қарым-қатынаста болады. Бірақ, «нақты майонез» дәл олар деп саналады.

Бір пайдасы бар ма?

Майонез артықшылықтары өте иллюзорлық. Оның жанкүйерлері осы тұздықта, витаминдер мен маңызды май қышқылдарына бай өсімдік майы мазмұнына сүйенеді.

Маңызды рөл майонездің болуы және оның тәндік дәмі, бұл барлық дәмдеуіштермен жеуге мүмкіндік береді.

Дәрігерлер денсаулығына сапалы майонездің қауіпсіздігі туралы ғана айтады және көп емес.

Май және тек май

Майонездің құрамын қарастырайық. Біріншіден, майонез өте майлы сорпа. ГОСТ 30004.1-93 бойынша шығарылған майонездің жоғары калориялық сорттары 55% майдан тұрады.

Бірақ майонездегі ағзаға қажет ақуыз жоқ. Әдетте бұл 100 г дайын тұздыққа 100% аз.

Майонез жасайтын өсімдік майының калориялық құрамының 100 г-қа 900 ккал-ға дейін жететіндігін ұмытпаңыз, сонымен қатар қосымша ингредиенттер.

Нәтижесінде, 200 граммдық ақ тұзды ыдыс, үлкен салмадан жасалған салатқа құйылып, күніне 1200 ккал-ға жуық калориялы қосады.

Майонездің тіпті шағын бөлігі, макаронға немесе тұздығына қосылған, тағамның калориясын 100-150 ккал-ға дейін арттырады.

Төмен калориялық майонез

Фигураның артынан адамдар қажеттіліктеріне назар аудара отырып, өндірушілер майдың мөлшері 40 пайыздан аспайтын төмен калориялық майонез өндірісін іске қосты.

Мұндай өнімдерде өсімдік майы және жұмыртқа ұнтағы бөлігі сумен алмастырылады. Су майлармен араласпағандықтан, тұздықтың біркелкілігіне қол жеткізу үшін төмен калориялы майонезге эмульгаторлар мен қалыңдатқыштар қосылады.

Сонымен қатар жұмыртқа ұнтағы мен кейбір өсімдік майларынан айырылған төмен калориялы майонез қосымша дәм мен түстерді талап етеді.

Назар аударыңыз: сақтау мерзімі

Табиғи өнімдерден тұратын майонез өте қымбат және ұзақ сақталады.

Стандартты майонезде лимон қышқылы консервант ретінде қолданылады. Арзан және «ұзақ ойнайтын» сорттарда қосымша консерванттар қосылады.

Мысалы, калий сорбаты майонездің жарамдылық мерзімін тіпті бөлме температурасында бірнеше айға дейін ұзартады.

Салыстыру үшін, дайын «үйдегі майонез» тоңазытқышта бірнеше күн бойы күтуге болады.

Майонезсіз өмір сүре алмайтын адамдарға арналған кеңестер

- Майонез құрамы туралы мұқият оқып шығыңыз. Ингредиенттердің керемет комбинациясы: өсімдік майы, жұмыртқа немесе жұмыртқа өнімдері, қыша ұнтағы, қант, тұз және сірке суы. Және ештеңе жоқ.

- Майонездің жарамдылық мерзімі тоңазытқышсыз ашық қорапта бір айдан аспайды.

- ГОСТ бойынша жоғары калориялық майонездің май мөлшері 67% құрайды. Майонез рецепті неғұрлым аз болса, классикалықтан ерекшеленеді. Мұндай соустар, әдетте, қосымша бояғыштар, дәм және консерванттар бар.

- Майонездің май мазмұнын салаттардағы және басқа да ыдыстарда азайтуға болады, егер сіз оны қаймақ немесе қантсыз йогуртпен араласаңыз. Майонезді максималды майдың құрамында қаймақпен алмастыратын болсаңыз да, киімнің калория мөлшері екі есе азаяды.

- Майонезді печенье немесе ыстық ыдысқа қоспаңыз: оның эмульсиясы әлі де температурасы бойынша жойылады.

- Макарон, картоп немесе пісірме үшін кілегейлі соус жасау керек. Бұл ыдыстың калориялы мөлшерін үш есе азайта отырып, нәзік дәм береді.

Ең маңызды

Дәрігерлер майонезді аз мөлшерде шартты түрде қауіпсіз деп санайды.

Егер майонезсіз жұмыс жасай алмасаңыз, классикалық рецепт бойынша жасалған және қосымша консерванттар, бояғыштар мен дәмді заттар жоқ сөрелерді таңдаңыз.

Егер сіз аласыз - қаймақ немесе қантсыз йогурт алмастыруға болады.

Артқа қайту