Қуат
Жасартатын кремдердің танымал компоненті және балық майы сатып алуға үйреншікті себептердің бірі – А витамині.
Өзінің әріптік белгісін ол бірінші ашық витамин болғаны үшін алды.
1913 жылы оны бірден екі тәуелсіз ғалымдар тобы сипаттады. Бұл витамин мен басқа да атаулар бар: транс-9,13-Диметил-7-(1,1,5-триметилциклогексен-5-ил-6)-нонатетраен-7,9,11,13 – ол және біздің естуіміздің үйреншікті-ретинол.
Қалай шығады?
Табиғатта таза түрде бұл май еритін витамин жоқ. Ал азық-түлік тағамдарында адам оны екі түрлі жолмен ала алады. Ең қарапайым-Retinol меңгеруге дайын күйде бар жануар тектес өнімдер.
Аса күрделі – құрамында қызыл өсімдік бояғыштары бар өсімдіктерден, ағзада А витаминіне айналады.
Ағзаға А – бета-каротин витаминінің ең көп мөлшерін жеткізетін ең танымал каротиноид-бауырда ыдырау нәтижесінде оған айналады. Каротиноидтарды өсімдіктерде ғана емес, балдырлар мен тіпті саңырауқұлақтарда да кездестіруге болады.
Неге қажет?
А витаминінің ең танымал рөлі – жақсы көруді қамтамасыз ету. Ол тіпті әлсіз жарықты ұстап, түнгі көру үшін жауап беретін rodopsin тор көз пигментін синтездеуге көмектеседі.
Сондай-ақ ретинол көздің кеуіп кетуінен қорғайтын көз жас сұйықтығының секрециясына қатысады. Ал лютеин және зеаксантин каротиноидтары катарактаның даму қаупін азайтады және көру аппаратындағы дегенерация процестерін баяулатады.
Ретинол иммундық жүйенің жұмысына қатысады. Ол спецификалық емес Қорғаныс факторларының жұмысын жақсартады – шырышты қабықтың барьерлік функциялары, мысалы, ауызда немесе мұрында. Сонымен қатар, А витамині ағзаға енген бөтен заттарды жоятын ақ қан жасушаларының – лейкоциттердің белсенділігін арттырады.
Және ретинол, және каротиноидтар-еркін радикалдардың ең қауіпті түрлерін бейтараптандыруға қабілетті күшті антиоксиданттар (организм жасушаларын бұзатын молекулалардың агрессивті сынықтары).
Бұл витамин терінің емдеу процестеріне және оның табиғи жаңаруына көмектеседі. Ол косметикалық және емдік құралдарды өндіру үшін қолданылады, мысалы, акне мен безеуден. Қартаюға қарсы косметикаға А витаминін қосады, өйткені ретинол терінің серпімділігін сақтайтын коллаген өнуін ынталандырады.
Терінің күн күйігі кезінде ретинол оның регенерациясын тездетеді.
Ретинол адамның жыныстық гормондарын өндіруге қатысады, эмбрионның құрсақта қоректену кезінде өте маңызды.
Қанша қажет?
А витаминінің тәуліктік мөлшері ерлер үшін – шамамен 1000 мкг, әйелдер үшін – 800 мкг, ал жаңа туған балалар үшін – шамамен 400 мкг. Ретинол артық мөлшерде болса, ағзада жиналуы мүмкін.
Рас, өсімдік тағамдарынан келіп түсетін каротиноидтерден организм жануарлардан алынған өнімдерден аз алады. Ретинолдың бір микрограммасы 6 мкг бета-каротиннен немесе 12 мкг басқа каротиноидтерден алынады, мысалы, лютеин, ликопен немесе зеаксантин.
Ағзаға түсетін А витаминінің дозасын жүктілік кезінде мұқият қадағалау керек, өйткені оның шамадан тыс кетуі ұрықтың дамуының бұзылуына және балада туа біткен түрлі ақаулардың пайда болуына әкеп соқтыруы мүмкін. Сондықтан баланы күту кезінде поливитаминді кешендерді қабылдау емдеуші дәрігердің қатаң бақылауымен өтуі тиіс.
Ал егер жетіспесе?
А витаминінің жетіспеушілігі ағзаның барлық жүйелерінің жұмысын бұзады,және ең алдымен сыртқы келбетіне әсер етеді. Тері құрғап, қабыршақтай бастайды, бет пен қолында әжімдер пайда болады, ал шашта – қайызғақ.
Бірақ ретинол тапшылығының ең танымал белгісі-бұл" тауық соқырлығы", яғни, көз көрудің төмендеуі немесе нашар жарық. Әсіресе, бұл жағдай рульге көп уақыт жұмсауға мәжбүр адамдар үшін қауіпті.
Ретинолдың жетіспеушілігі көз көруіне қатысты басқа да симптомдарды тудырады. Көз жас сұйықтығының түзілуінің нашарлауынан көзде "құм" сезімі, қызаруы және қабақтың қышуы пайда болады. Бұл құрғақ көз синдромы деп аталады.
Ерлер бұл витаминнің жетіспеушілігін эрекцияның әлсіреуі және мерзімінен бұрын семяизверения түрінде байқай алады. Жиі респираторлық аурулар және еңбекке қабілеттіліктің елеулі төмендеуі – сондай-ақ А витамині тапшылығының белгілері.
Ұйықтауға не кедергі?
А витамині май еритін болғандықтан, рациондағы майлардың жеткіліксіз мөлшері, мысалы, қатаң теңгерілмеген диетада, оның ағзаның сіңірілуін айтарлықтай нашарлатады.
Биологиялық белсенді қоспалардың көмегімен салмақты төмендетумен айналысатындар олардың құрамымен мұқият танысқан жөн. Егер оларда әлсіз ретінде қолданылатын минералды майлар болса – вазелин немесе кастор – олар А витаминін ерітіп, оны ағзадан шығара алады.
Бауыр жұмысының бұзылуынан, сіңуі мен ретинолдың қорлануына ықпал ететін алкоголь мен темекі шегетіндерде А витамині нашар сіңеді.
А витаминінің сіңірілуін және оның "әріптесі" – Е — және мырыш витаминінің жетіспеушілігін нашарлатады.
Не жеуге болады?
Ең көп ретинол балық майы мен сиыр бауырында. Сүт өнімдерінде – сүт, кілегей, май және шикі, сондай-ақ тауық жұмыртқаларында жеткілікті.
Каротиноидтарға бай барлық ашық сары және қызыл көкөністер мен жемістер, сондай-ақ шпинат, брокколи немесе жасыл пияз сияқты қара-жасыл жапырақты дақылдар. Бұршақтарда каротиноидтар бар.
Бета-каротин майларымен бірге 30 пайызға жақсы сіңіріледі. Бірақ ағзаға аш қарынға түскен жағдайда ғана, сондықтан бұл артық майды тұтынуға себеп емес. Бета-каротинді қалыпты меңгеру үшін адам тағаммен күні бойы алатын майлар жеткілікті.
Ең бастысы
А витамині жақсы көру, иммунитет және тері мен шаш сұлулығы үшін қажет. Оны екі жолмен алуға болады – жануар тектес өнімдер мен өсімдік тағамдарынан, онда ол а. провитамин түрінде болады.